Aysha Nureiliyah's 1st Bitrtday Counter

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Guestbook

Dear Viewer, appreciate if you could remark urself in our guestbook

Video2 Eiliyah

Sunday, February 27, 2011

Assalamualaikum...

So hari ni.. kita skip kejap crite yg cam slalu. Hari ni.. ibu saje nak re-cap balik a few moments and memories of Aysha Nureiliyah Bt. Mohamad Irwan.

Ibu sangat suka video.. for me.. it's very important. Sometimes.. pictures just cannot capture the real feeling like video does... So, today, ibu saje nak letak a few videos of eiliyah from she was born till today. All those sweet memories... sometimes we tend to forget. There are a few video yg ibu maybe missed out to capture mase eiliyah at certain age. But.. after korek2.. theseare the videos which ibu manage to get. Hehhehe.. enjoy baby. U can see how much u grow from here... Aysha Nureiliyah Binti Mohamad Irwan... u just bring smile to my face while i'm uploading all these videos. Ibu rase ibu tak payah story sgt la pasal video2 ni... it just tells the story for itself... right? So.. enjoy my dear...

video
2 month old

video
3 month old

video
5 month old

Since ibu tak jumpa video of eiliyah mase 4 month old... so ibu letak 2 videos of eiliyah mase 5 month old... ok?
video
5 month old jugak

For 6 month old pun ibu letak 2 videos... saje je.. heheheh.. lagipun teringat eiliyah suka main ngan kain ni. Kain pun bole jadi toy gak....
video
6 month old

video
6 month old jugak

video
7 month old

video
8 month old

For 9 month old... ibu ade a few vdeos.. Nak pilih satu cam best je plak.... so ibu letak la a few.. ok?
video
9 month old


video
still at 9 month old

video
ni pun still 9 month old lagik..

video
10 month old


video
11 month old
Alamak.. dah kul 5 am dah ni. Esok ibu kena go to work... seronok sgt carik video eiliyah ni smp ibu tak perasan dah lewat. Ok la.. esok ibu sambung g ye?

Ok.. dah esok dah.. So sekarang sambungan untuk 1 tahun and onwards....
video
1 year old

video
Eiliyah start betoi2 brani untuk berjalan dengan confidentnya at the age of tepat2 1 year old.

video
Still at 1 year old.. Aysha Nureiliyah sgt takut akan toy elephant ni... but later onwards.. she likes it. From here ibu rasa.. her first animal yg she kenal is elephant.

Ade video yg ibu don't know y it's corrupted.. and i'm unable to open it. Ade plak certain dalam phone ibu... and ibu can't seem to open it as well kat computer ni. So... banyak la video yg ibu missed out from eiliyah 1 year till now. So sorry.. nanti la.. kalau ibu rajin ibu carik codec ke ape ke... and i'll add it in later k? As of nnow... these are all ibu can share ngan eiliyah. Hope u love it...
video
1 year 5 month old

video
1 year 6 month old

video
1 year 6 month... eiliyah dah pandai call name to the people's close to her.

video
1 year 8 month old

video
2 years 2 month old

video
2 years 2 month jugak...

video
Macam ni la eiliyah mintak cartoon everyday.. smp ibu tak leh nak tgk tv langsung....

Wassalam...

Puncak Mutiara

Saturday, February 26, 2011

Assalamualaikum Anak Ibu...

Kali ni.. ibu nak story pasal tempat makan favourite eiliyah. Kat mana? Kat Puncak Mutiara, Kampung Pelet. Actually first time kite g tempat ni mase tu... bulan puasa last year. Kite g utk bersahur time tu. Maybe sbb sahur kot.. so makan time tu tak la best sgt... or maybe selera yg takde kot.

Then... ayah ade ajak a few times utk pegi sini lg... but ibu yg tak mau... hehhehe. Sebabnya? Hheheheh.. itu kena tanya ayah. Nanti eiliyah g ask ayah tau.. ape bende first yg ayah crite kat ibu mase first time kite nak g sane? Hahhaha..

Ok la.. then on 9 Jan 2011 bebaru ni.. ibu accept ayahnye invitation utk makan kat situ... Lagipun tengahari.. so ok la. Yes... tempatnye cantik... ibu mmg suka. Wanna know y eiliyah loves this place? Makan? No..no.. ayah suka la makan beriani peha kambing kat sini. Eiliyah bukan suka makan sgt. But because... kat sini ade kolam ikan...

Awal2 smp.. ayah choose sitting place yg dekat ngan kolam ikan ni. Ayah knew that her daughter would like it. Then, after order, mase tunggu makanan smp... eiliyah dah bising2 nak tgk fish. So... ayah bawak la eiliyah g tgk kejap. Later, bile food sampai,ibu panggil la ayah and eiliyah utk makan first. Time ibu ngan ayah menikmati our foods, eiliyah dah tak senang duduk. Bising2 nak tgk fish lagi. So, ibu bagi syarat kat eiliyah.. kalau nak tgk fish.. kena makan first. So, it's kinda good sbb bole buat eiliyah makan. Tak sangka plak... eiliyah suka ayam goreng kampung kat sini. Makan banyak gak la....

Abih je makan, terus eiliyah ajak g tgk fish lagi. Yang bestnya, we can buy fish food kat counter bayar which cost RM1.00. Eiliyah seronok sgt bagi fish makan kat sini. Below are some pictures of eiliyah with the fish...

Eiliyah seronok tgk fish berebut2 makan...

Eiliyah teruja tgk all the bright colourful fish.

Ayah terkejut tgk eiliyah tuang je semua fish food kat fish tu...
So, ayah kena bagi fish food bit by bit je kat eiliyah..
Ayah la yang melayan eiliyah.


Such sweet moment between a father and daughter....


Perasan tak kat muka ayah ade cam plaster? Actually ayah baru lepas buat surgery time ni. Sakit ape? Hmmm.. ntah la.. don't know how to describe. But this is the second time ayah kena operate pasal bende ni.. It's like a bisul kat muka ayah... and lelame sakit.. so that's y kena operate.
Ibu pun nak be in the pix as well..

Since ayah ade keje pastu, so... cukup la sikit2... terpaksa la ajak eiliyah balik.. Dah jalan2 nak g kat car.... eiliyah tetibe terperasan yg we are going back. Since she still tak puas main ngan fish lagi... she siap nak patah balik g main fish tu... Hahahhaha.
Dah jalan nak g kat car...
Bole plak eiliyah u-turn nak g kat fish balik...
Ayah smp kena sorok konon2nya nak tinggal eiliyah kat situ.. then only Aysha Nureiliyah came back... tu pun sbb takut kena tinggal.

At last, ayah terpaksa dukung eiliyah sbb eiliyah ni takut nak jalan kat batu2 kecik.

After makan tu, we headed to Tesco... ayah ade nak meet his group kat sane. Mase ayah dah jalan laju ke depan... sbb he doens't like to be late... eiliyah bising2 nak main toy kat situ. Yang jadi masngsanya ibu la. Slalu eiliyah dapat play toys ni kat Giant... and it's free. But here... kena charge RM1.00. Takpe la... not such a big deal.. but after finish main satu.. Eiliyah nak play the next one pulak...so ok... ibu bagi lagi.. But then... after that, nak the next one lagi pulak.. aduh... semua toy kat situ ade 6 ke 7 ntah... Nasib ade yg rosak. Abih la ibu di'pau' eiliyah. Buang duit je ibu rase... bukan berkire.. but she can play for free kat giant.... so mmg kinda rase it's membazir. Dah plak tu.. ade certain yg she feel tak berapa best.. baru je toy tu gerak sikit.. eiliyah dah nak turun. Yang dia rasa best plak.. nak main 2.. 3 kali... hehehhe...Below are some pix of her playing...

Try test dulu...
Ni dah start bising nak turun dah...
Yang ni ok... not bad.
Racer jugak anak ibu ni.. yg ni she likes. Nak play 2-3 kali...
Tgk la cara duduk sopan this little girl...

Penat gak la melayan budak kecik ni. Nasib baik ade another playland kat sini.... so.. ibu ajak eiliyah g situ. Kat sini eiliyah enjoyed playing by herself at first.. but later ade sorang abg ni join eiliyah. And this abg was kinda ganas. Menjerit2... lari sana sini. Agak hyper la... Terkejut and takut dah eiliyah nak play pastu.... Actually ibu ade took some video kat phone ibu but ntah camne ntah ilang all those videos. So.. ibu cuma bole put photo's of eiliyah playing je la... yg video eiliyah takut kat abg tu... cuma dalam memory ibu je la. Tak dapat ditayangkan kat eiliyah. So sorry dear...
Eiliyah act je lebih.. bukan turun pun slide ni... turun kot tangga balik ade la.

Sopan sungguh anak ibu ni... masuk rumah kot tingkap.
Nak kuar baru kuar kot pintu.
Eiliyah sronok playing at the first place... seblum takut ngan abg bising tu.. hahahah...

Ok.. tu je story for that day.... Back to crite Puncak Mutiara... Disebabkan eiliyah sgt suka bg makan ikan kat situ.. sampai ayah bawak kite g situ 4 kali dalam sebulan. Hahhahah... sayang betul ayah kat eiliyah. Hehhehe...Actually kat situ.. eiliyah leh tgk kambing... tapi kite tak pernah lg g tgk setakat ni... Ade gak ostrich and rabbit.. pernah dah bawak eiliyah tgk.. but it was night time mase tu.. so tak brapa nampak. Ape2 pun.. fish gak favourite eiliyah. Sampai ayah nak buat kolam ikan especially for eiliyah nanti bile kita dah buy a house. Hehehhe.. Below plak are some pix mase kite g time night.

Mase ni air kolam tu penuh sgt...
Ibu risau takut eiliyah jatuh dalam kolam.
But ayah ade.. so ok la...

Kenyang fish2 ni tetiap kali eiliyah mai...

Luv u so much darling...
Wassalam...

Playroom

Sunday, February 20, 2011

On 04 Jan 2011, anak ibu got herself her own playroom. Actually dulu bilik ni cam stor la.. hahhaha... mase awal2 pindah dulu... ade a few boxes yg tak teropen and dibiarkan je dalam bilik ni tanpa sentuhan. Hahhaha.. after nearly a year.. ibu terasa nak buat bilik ni as Aysha Nureiliyah nye playroom. Why? Because toys eiliyah makin banyak and kalau semua letak kat living hall je.. mmg nampak semak sgt.

So... ibu slowly ubah kotak2 tu to another room yg mmg oficial storeroom. Yes.. i know... ibu tak patut angkat berat2 ni.. but it's okay.. ibu tak angkat.. just tolak je. Hehehhe... time ibu wat keja2 ni.. eiliyah was sound asleep dalam bilik. So.. dapat la ibu buat keja ngan tenang and tanpa gangguan.

Selesai je ubah kotak2 tu.. eiliyah pun wake-up. Sebok anak ibu ni nak tolong ibu sapu habuk2 dalam bilik tu. But ibu tak brapa suka sgt.. sbb takut eiliyah selsema. Banyak kali gak la ibu kena halau eiliyah dr room tu.. hehhehe..

Dah finish mop the room baru eiliyah dibenarkan masuk. Lepas transfer all her toys into the room... eiliyah helped ibu pasang the wall stickers kat dinding. Hehehhe.. mmg eiliyah seronok sangat lekat sticker2 ni. One of her favourite activity. Kalau tak caye.. eiliyah tgk la gambar kerusi eiliyah. Elok2 bersih kerusi tu.. eiliyah dah tampal ngan macam2 jenis sticker. Actually kerusi tu lagi penuh ngan sticker but since banyak yg eiliyah dah cabut and tampal kat tempat lain... so dah kurang skit la sticker kat chair tu.

At last.. bilik eiliyah dah siap. Eventhough tak la glamour... but it's okay. Ibu tak mampu la nak cat bilik tu colour menarik.. tak larat la sayang. Maybe next time k? However, bile ayah balik... ibu kena marah pulak.. sebab g gatal2 buat keja berat time pregnant. Heheheh.. ayah risau.. that's all.

Below are the pix of eiliyah's playroom...
My little girl playroom
A few wall sticker yg eiliyah helped ibu to tampal.
Sticker pooh yg paling eiliyah suka...
Eiliyah's chair yg dah jadi comot.

Takpe.. nanti pasni kite tampal sticker Upin Ipin plak ye... Aunty Diny dah beli dah wall sticker Upin Ipin untuk eiliyah.

These 2 flower toy ade cerita disebaliknya.

About the 2 flower toy.. eiliyah mmg dah lama sgt mintak kat ibu. Sbb everyday on the way mase ibu nak hantar eiliyah g rumah Hababah... eiliyah akan nampak 2 of this flower. One just kat rumah our next door neighbour. Eiliyah seronok tgk flower ni pusing2 kena tiup angin. Then there's another one another block away. Each and everytime.. eiliyah mesti mintak kat ibu nak flower ni. Bukan ibu tak mau beli.. it's just that ibu tak pernah jumpa benda alah ni kat kedai.

Until 1 day... ibu terjumpa flower ni kat Giant kulim... So.. terus ibu buy untuk anak ibu. Tak sangka pulak.. bila ibu balik rumah... tgk2 ayah pun beli gak the same thing... but design lain skit...ayah nye cantik lagi.. ade sunflower kat tgh2.

Kata ayah... ayah took eiliyah to Tesco.. nak belikan eiliyah toy. But yg lawaknya... masuk je dalam kedai toy tu.. ayah suruh la eiliyah pilih toy mane yg eiliyah nak. Ade lots of dolls... but eiliyah said to ayah... "Tak mau la ayah.. tak payah la." Hehehehe.. cam tak caye kan? Ade ke bebudak yg masuk kedai toy kata tak mau toy?

Pastu ayah tunjuk bahagian lain plak.. toy barang2 doktor yg jugak eiliyah suka seblum ni. But again.. eiliyah said... "Tak mau la ayah. Tak payah la". Kata ayah.. org jaga kedai tu pun tergelak tgk telatah eiliyah. But later... eiliyah ternampak the flower pusing2 tu.. and mintak ayah belikan flower tu. Tak sangka plak.. ibu pun beli on the same day. Actually this is the second time bende camni jadi.

First time dulu... Cik Mar and Uncle Zaffi kuar g Megamall. Cik Muni ngan Uncle Opal pun kuar g Megamall gak. But they all kuar asing2 la. Then Cik Mar ngan Uncle Zaffi nampak toy stroller mainan and bought it for eiliyah. Yang bestnya.. bile balik rumah, Cik Muni kuar bilik tolak stroller mainan yg Cik Muni and Uncle Opal buy for eiliyah. Sebijik sama cam yg Cik Mar ngan Uncle Zaffi bought and yg baru nak bawak masuk dalam rumah. Same toy and on the same day. Hahahha.. so eiliyah have 2 of those toy stroller. 1 simpan kat rumah Pah.. and the other one kat rumah kite. Heheheh... ok la.. that's all for today.

Wassalam..


Gatal sini... gatal sana.. garu sini.. garu sana..

Wednesday, February 16, 2011

Assalamualaikum..

Exactly 10 days after Aunty Aja's wedding... ayah telah help ibu dgn mengemas halaman rumah. Ayah dengan penat lelahnya telah meng'call' and meng'upah' orang membersihkan halaman rumah kite yang telah berlalang panjangnya. Haa? Ingat ayah yang tolong bersihkan? Bertuah sgt la... hehehhe.. ayah sebok... ibu pun balik keja lewat.. mmg takde time nak tgk laman ni. Teringin but no time... what to do. Weekend plak tak dok rumah.. so bile nak buat? Hehhehe...

Beginilah hasilnya setelah di'kemas'oleh ayah...
Barulah macam rumah...

Hehhehe... so malam tu... rumah kita cam banyak nyamuk gak la. Ditambah plak ngan eiliyah asyik ngadu gatal je.... as always... Ibu thought yang nyamuk2 yg seblum ni banyak bersembungyi di celah2 semak samun tu telah kuar and menyelinap masuk ke dalam rumah kite. That night... ibu pasang ubat nyamuk... and spray Ridsect sesiap dalam bilik....

Time nak tido.. maksud ibu.. time ibu nak get eiliyah to sleep.. cam biasa... ibu kena tutup lampu bilik... kalau tak banyak la permintaan anak kesayangan ibu ni.. nak tgk Barney la.. Upin ipin la... Dibo la... hehehhe.. And as usual.. eiliyah kalau nak tido.. mmg gatal sini.. gatal sana... so ibu kena la help her to garu2.... tapi ade gak sedikit perasaan pelik timbul kat hati ibu.. but ibu buat don't know je. Anak ibu ni.. ade her own favourite spot utk gatal2 ni.. kat ngan ketiak... belakang... kat peha.. and a few other places. But that night tempat2 gatal2 eiliyah ni pelik2 skit.. over banyak plak... Lama betoi ibu kena scratch her to make her sleep. Letih gak la.

Later after that.. ayah pun balik... Ibu pun mengadu domba la kat ayah cakap rumah kita byk nyamuk hari ni. Sian eiliyah gatal2. Ntah camne.. eiliyah pun terjage... ngadu gatal2 lagi. So bawak dia kuar bilik and dok ngan ayah kat living hall sbb ayah nye turn plak nak scratch her. Tetibe... sedang ibu asyik membuat susu eiliyah di dapur.. ayah terjerit2 panggil ibu. Ayah tanya ibu... nyamuk apa gigit banyak sgt ni?

Then.. bila ibu g tgk... Ya Allah.. abih muka anak ibu.. merah2.... bengkak plak tu. Ni bukan nyamuk ni... ibu rasa eiliyah kena kelopak garam. Ibu not sure what other people call this penyakit.. but itu la nama yg ibu tau. Sbb.. ibu pun pernah and a few times kena. Hehhehe..
Isshhh.. gatalnya mmg tak tau nak crite la.. miang satu badan. But since ibu dah besar.. dah tau dah.. tak leh garu.. sapu bedak.. or bedak sejuk and terpaksa la menahan diri dari menggaru buat beberapa jam.. then dia akan hilang dengan sendirinya.

But.. eiliyah mane leh tahan.. abih semua dia garu. Benda tu plak.. bila dah garu.. kita garu g tempat lain.. dia naik kat tempat lain plak... at last... merebak makin teruk la.. sian anak ibu.. smp bukak baju tido. Tu pun skit2 terjage... gatal... pening gak la ibu ngan ayah nak garu je... kitorang yg tak tertido. Macam2 ibu sapu.. bedak... lotion... ibu ade try letak bedak sejuk ngan garam.. but eiliyah tak mau and nangis bila ibu sapu kat her body. Maybe pedih kot.

The next day.. nampak kurang skit.... ibu kena g keja as always... so tinggal la eiliyah kat rumah Hababah. Kat ofis ibu call tanya eiliyah's condition. Kata Hababah.. hababah bg eiliyah mandi ngan air garam so kurang la gatalnya... but later start balik. So.. hababah n habib tolong bawak eiliyah g klinik. Doc gave ubat sapu and ubat makan. Kata doktor allergic. Not sure of what actually.. yg ibu ingat malam before that eiliyah ade makan cheesecake. But maybe kali ni makan terbanyak skit kot.

Kesian eiliyah.. her whole body merah2... muka pun bengkak je. Nak tgk cam mane? Hehhehe.. ibu ade amik gambar eiliyah time sakit tu... this was how she look on the 2nd day.
Eiliyah terpaksa sleep without her cloth sbb tak tahan gatal.

Muka pun bengkak.. kembung je..
Look at her cheeks...
Tangan pun dah cam anak gajah...
Serabut anak ibu...
Kesian tgk anak ibu...
Penuh merah2...


Teruk kan?
Bayangkan la si kecik ni... mane leh tahan gatal cam ni..
Muka org tak sihat...

Alhamdulillah.. eiliyah tak demam... doktor kata ade gak demam skit.. but rendah je. But ibu pegang tak rasa panas pun. Hababah maintain bagi mandi air garam and letak ubat... so Alhamdulillah... in 3 days... eiliyah dah baik. But ibu ngan ayah sakit kepala gak la tak leh tido.. keja take turn scratch eiliyah je. Sedih tgk anak ibu nangis nak sleep sbb ngantuk tapi tak leh nak sleep....

Ok.. that's all.... just for Aysha Nureiliyah to remember... jangan garu2 tau kalau terkena lagi. Kalau gatal sangat.. jgn garu ngan tangan and kuku k? If not, merebak...